Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | Reportér 24

Begam Trnava
Označenie inzercie

ISSN 1338-0389   Dnes je 12. 11. 2019, meniny oslavuje: , zajtra RSS Export článkov
Top panel

14 ročná Mirka zo Serede bojuje s rakovinou

Iveta Tóthová17. 10. 2011 19:55:13Reportáže
226

Pre rodinu Čmaradových zo Serede tento rok nebol najlepší. Dá sa povedať, že bol ten najhorší, aký doteraz prežili. Ak rodičom ochorie dieťa, urobia všetko pre jeho uzdravenie. No ak ochorie na zákernú chorobu, kde sa rodič bezmocne pozerá na svoje trpiace dieťa, je to to najhoršie čo môže celú rodinu postretnúť. A presne toto sa stalo aj u rodiny Čmaradových. Ich 14 ročná Mirka ochorela na rakovinu.

Mirku som videla len raz v živote, ked prišla so svojou mamičkou na seredonline party. No keď som sa dozvedela túto správu, nemohla som tomu uveriť. Ako mohlo toto pekné mladé dievča niečo takéto postihnúť. Žiaľ choroba si nevyberá. Či sme starí, mladí, bohatí, chudobní - všetci sme pred ňou rovní.

Pre rodinu Čmaradových táto choroba prišla ako blesk z jasného neba. Nastali dni a noci plné plaču, strachu a beznádeje. Denne si kládli otázku : prečo práve naša Mirka. No museli sa vzchopiť a bojovať. Mirka absolvovala už tretí cyklus chemoterapie, ktorú znášala naozaj zle. Chemotrapia zabíja choré bunky, ale žiaľ postihuje aj tie zdravé a to prináša mnoho nežiadúcich účinkov, ktoré vedia s chorými deťmi riadne zakývať a tým sa predlžuje ich pobyt v nemocnici. Raz sú to zapálené sliznice, inokedy zvýšené hepatálne testy, znížené leukocyty a mnoho - mnoho ďalších. Mirka trpí nechutenstvom, býva jej zle od žalúdka, je veľmi vyčerpaná a unavená. A čo je pre 14. ročnú slečnu najťažšie, nemá už vlásky. Ako vedľajší účinok chemoterapie dostala Mirka  leukopéniu.  Musela byť preložená na samostatnú izbu, aby nebola ohrozená, lebo vtedy je pre pacienta nebezpečný každý bacil, baktéria alebo infekcia. K pacientovi sa vtedy môže chodiť len s rúškou na tvári.

Mirka nedávno nastúpila na štvrtý cyklus chemoterapie, no musela ju prerušiť, nakoľko si prestala ovládať jednu stranu tela. Lekári mali odozrenie na krvácanie do mozgu, no magnetická rezonancia túto diagnozu vylúčila a jednalo sa len o nedokrvenie mozgu, čo je takisto dôsledok chemoterapie. Po infúziách sa Mirkin stav v tomto smere rýchlo zlepšil.

Aby liečenie znášala ľahšie, mamička je s ňou v nemocnici. Doma nechala manžela a druhú dcérku. Pobyt v nemocnici si musí  ale hradiť sama, takisto aj stravu. Rodina sa ocitla s jedným príjmom, preto sa ocitli v ťažkej finančnej situácii.

Našťastie majú okolo seba dobrých ľudí. Adriana Bašová, kamarátka Mirkinej mamičky, sa rozhodla tejto rodine pomôcť. Preto organizuje dobrovoľnú finančnú pomoc od občanov. Urny, kam budú môcť dobrovoľníci prispieť, boli pred notárom zapečatené. Na nich sú nalepené fotografie Mirky s mamičkou. Urny budú k dispozícii na základných školách, dobrovoľníci budú chodiť po meste a takisto bude jedna urna na Mestskom úrade v kancelárii prvého kontaktu. 27. októbra od 09:00 do 12:00 hod. bude Mirkina triedna učiteľka aj s celou triedou chodiť po uliciach Serede a oslovovať ľudí.  Nejedná sa o verejnú zbierku, ide o dar občanov mesta. Veríme, že ľudia majú dobré srdiečko. Že aj v tejto ťažkej dobe, kedy trpíme nedostatkom financií, sa nájdu takí, ktorí prispejú a pomôžu finančným darom. Každým centíkom podporíme rodinu, ktorá prežíva najťažšie chvíle života.

Vo videu uvidíte rozhovor s Mirkinou triednou učiteľkou, spolužiačkou, ako aj s Adrikou Bašovou, ktorá povie viac o Mirkinej chorobe ako aj o možnosti prispieť.

" Mirka, keď som písala tieto riadky, myslela som na to, že je veľmi veľa ľudí, ktorí majú v živote trápenie. Len o ich trápení málokto vie, bojujú s ním zo všetkých síl potichu. Možno aj o tebe by bez tejto reportáže vedela len tvoja rodina a okruh tvojich najbližších známych. Táto reportáž, ale môže osloviť mnohých ľudí, aby boli k svojmu zdraviu všímavejší a aby nezanedbávali kontroly. Lebo včasným diagnostikovaním choroby sa môže zabrániť tomu najhoršiemu.  Vďaka tebe si mnohí ľudia uvedomia, aké je zdravie krehké.

Ako som sa dozvedela, si veľmi silná a statočná. A možno čítaním týchto riadkov dodáš silu niekomu, kto to možno vzdáva a nemá už silu bojovať.  Myslím si, že jedným z liekov je aj myslieť pozitívne, lebo aj pozitívne myslenie pomáha liečiť. A pokiaľ viem, ty presne takto uvažuješ. A to je správne. Máš okolo seba milujúcu rodinu, ktorá drží pokope a nedovolí ani tebe, aby si sa vzdala.

Mirka, ver tomu, že každý kto uvidí túto reportáž, každý kto prispeje na tvoju liečbu, si na teba v tej chvíli pomyslí. Budú medzi nimi takí, ktorí ťa poznajú aj takí, ktorí ťa nepoznajú. Každá táto myšlienka ti dodá kúsok sily bojovať s touto chorobou. Posielame ti tú silu aj my. Aby si premohla zákernú chorobu a aby sme ťa čoskoro videli zdravú a veselú. Držíme palce ! "

---

V prípade, že rodina Čmaradových nevyužije celú zbierku, budú financie odovzdané inému onkologicky chorému detskému pacientovi. Bližšie  informácie ohľadom poskytnutia finančného daru Vám poskytne p. Adriana Bašová - 0904 274 315.

---

Dnes v popoludňajších hodinách za prítomnosti notára  JUDr. Michala Irskáka, poslancov  dvoch MsZ, Mirkinej učiteľky  a Adriky Bašovej   boli zapečatené  urničky na finančné dary. Tieto budú rozpečatené samozrejme opätovne v kancelárii notára a tak isto pod dohľadom verejnosti  prostredníctvom  novín. Všetkým prítomným i  JUDr. Irsákovi ďakujeme. Sme radi, že môžeme pomôcť tam, kde je pomoc potrebná.

redakcia


Fotogaléria k článku:

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

Zobraziť všetky fotografie
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko


Skryť všetky fotografie

Video k článku:


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
›REGISTROVANÍ NICKOM‹
všetci

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Vyhľadávanie Posledné komentáre
KomentárChoseS 17-05-2015 20:25:42:
Dopravná nehoda nákladného vozidla a autobusu pri obci Tepličky
Komentármatias 20-04-2015 21:33:18:
Polícia zadržala dvojnásobného vraha odsúdeného na doživotie
Komentár 13-04-2015 18:42:02:
Návrh na podanie obžaloby
Komentárjh 04-04-2015 12:56:18:
Zásahy DHZO Pobedim pri odčerpávaní vody
Komentárredakcia 30-03-2015 20:26:08:
Vo večerných hodinách mala byť zastavená železničná doprava v Bytči - AKTUALIZOVANÉ
KomentárNa takéto veci by sa nemala používať hasičská technika. Je to iba vypočítavosť niektorých ľudí. Na takéto zásahy maju vodárne a kanalizacie špecialnu techniku /vozidlo CAK/, ale to by bolo potrebné zaplatiť. Keď sa niekomu doma upchá žumpa alebo kanalizác 31-03-2015 15:46:31:
Hasiči DHZO Pobedim na nedeľnom zásahu
Komentár 25-03-2015 21:13:58:
Dopravná nehoda pri Ružomberku
Komentár 04-03-2015 13:42:45:
Pri dopravnej nehode vyhasol život mladého vodiča
Komentárredakcia 13-02-2015 11:33:49:
Polícia žiada o pomoc pri zistení totožnosti neznámeho muža - AKTUALIZOVANÉ
Komentár 18-02-2015 16:14:15:
Aktuálne - dopravná nehoda dvoch kamiónov na D2 - AKTUALIZOVANÉ
Reklamna plocha
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zlate pastilky
Označenie inzercie
Bottom panel

© www.rescueonline.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na www.rescueonline.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign

HASICI V AKCII
Označenie inzercie