Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | Reportér 24

Begam Trnava
Označenie inzercie

ISSN 1338-0389   Dnes je 12. 11. 2019, meniny oslavuje: , zajtra RSS Export článkov
Top panel

Bezpečne v lese

DHZ POLE Erdelyiova27. 03. 2012 13:42:34DHZ POLE
313

Krásne počasie nás láka do prírody, pri pobyte vonku je dôležité myslieť aj na bezpečnosť. Na rozdiel od iných prírodných katastrof, väčšinu lesných požiarov spôsobia ľudia a teda im dokážu aj predchádzať. Pár tipov čo robiť, aby ste chránili les aj seba:

• Vznikajúci požiar okamžite nahláste na tiesňovú linku.

• Zakladajte oheň len tam, kde je to povolené. Je zakázané zakladať oheň v priestoroch alebo na miestach, kde môže dôjsť k jeho rozšíreniu a tiež vypaľovať porasty.

• Nikdy nenechávajte ohnisko bez dozoru, vždy ho uhaste vodou a prehrabaním pahreby sa uistite, že popol vychladol skor než odídete.

• Narábajte opatrne so svietidlami a vyhrievacími telesami, plnenými horľavými látkami. Zásoby paliva dopĺňajte len, keď sú nádoby vychladnuté a nalievajte ich opatrne, aby ste nerozliali okolo.

• Nevyhadzujte cigarety, zápalky ani iné horiace predmety z áut.

• Noste zo sebou vodu, malú lopatu alebo hasiaci prístroj, ak sa chystáte zakladať oheň. Odstráňte z okolia ohniska všetko horľavé.

Tipy na evakuáciu

• Po výzve sa okamžite vzdiaľte z miesta ohrozenia. Ak je to možné, pomôžte iným ľuďom v ohrození dostať sa do bezpečia.

• Oboznámte sa vopred s evakuačnými trasami a noste zo sebou pomôcky na prvú pomoc a poslednú záchranu (napr. hasiaca deka, protipožiarna prikrývka).

• Obliekajte si do lesa ochranné odevy a obuv, ktoré vás ochránia pred lietajúcimi iskrami a horúcim popolom.

Ak sa ocitnete v horiacom lese

• Nepokúšajte sa utiecť pred plameňmi. Namiesto toho hľadajte vodnú plochu – jazierko alebo rieku, ktorá sa vám môže stať útočiskom.

• Ak na blízku nieje žiadna voda, nájdite jamu alebo iné nižšie položené miesto s čo najmenším porastom vegetácie, ľahnite si na zem a prikryte si telo mokrou látkou (oblečením, dekou) alebo zeminou. Zostante pri zemi a počkajte, kým oheň nedohorí.

• Chráňte si pľúca a dýchacie cesty mokrou látkou na tvári, ktorá vám zabráni vdychovať dym.

Ak sa chystáte do lesa a chcete si overiť, či sa práve nepoberáte do oblasti so zvýšenou hrozbou požiaru, aktuálne informácie nájdete vo forme dennej predpovede indexu požiarneho nebezpečenstva v lesoch, ktorý zverejňuje SHMU na adrese http://www.shmu.sk/sk/?page=1608.

Spoločným znakom lesných požiarov je postupné šírenie plameňa. Rýchlosť šírenia požiaru závisí od hustoty, druhu a stavu rastlinného pokrytia, jeho vlahy, od vlhkosti vzduchu a jeho teploty, charakteru a reliéfu prostredia, klimatických podmienok a rýchlosti vetra. V prvej fáze vzniká pozemný požiar, ktorý za určitých podmienok môže prejsť do korunového požiaru. V machovitej pôde sa požiar môže preniesť do hĺbky, čím vzniká podzemný požiar. Pri týchto požiaroch hrozí v dôsledku vyhorenia koreňov stromov nebezpečenstvo vzniku prepadlísk a zavalenie stromami. Pri lesných požiaroch môže dôjsť v dôsledku prehriatia vzdušných prúdov alebo silného vetra k prenosu požiaru horiacimi časticami aj na väčšie vzdialenosti.

Pomôžte svojim deťom porozumieť rizikám spojeným s požiarmi lesa, naučte ich predchádzať im dodržiavaním zásad, poskytnite im informácie o tom, čo sa deje počas požiaru, ako sa môžu chrániť a ako sa majú vtedy správať a povzbuďte ich v skúmaní vhodných postupov. Užívajte si prírodu so svojimi blízkymi tak, aby ste boli v bezpečí a so sebou si odniesli len pekné zážitky.

Tím DHZ POLE


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
›REGISTROVANÍ NICKOM‹
všetci

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Vyhľadávanie Posledné komentáre
KomentárChoseS 17-05-2015 20:25:42:
Dopravná nehoda nákladného vozidla a autobusu pri obci Tepličky
Komentármatias 20-04-2015 21:33:18:
Polícia zadržala dvojnásobného vraha odsúdeného na doživotie
Komentár 13-04-2015 18:42:02:
Návrh na podanie obžaloby
Komentárjh 04-04-2015 12:56:18:
Zásahy DHZO Pobedim pri odčerpávaní vody
Komentárredakcia 30-03-2015 20:26:08:
Vo večerných hodinách mala byť zastavená železničná doprava v Bytči - AKTUALIZOVANÉ
KomentárNa takéto veci by sa nemala používať hasičská technika. Je to iba vypočítavosť niektorých ľudí. Na takéto zásahy maju vodárne a kanalizacie špecialnu techniku /vozidlo CAK/, ale to by bolo potrebné zaplatiť. Keď sa niekomu doma upchá žumpa alebo kanalizác 31-03-2015 15:46:31:
Hasiči DHZO Pobedim na nedeľnom zásahu
Komentár 25-03-2015 21:13:58:
Dopravná nehoda pri Ružomberku
Komentár 04-03-2015 13:42:45:
Pri dopravnej nehode vyhasol život mladého vodiča
Komentárredakcia 13-02-2015 11:33:49:
Polícia žiada o pomoc pri zistení totožnosti neznámeho muža - AKTUALIZOVANÉ
Komentár 18-02-2015 16:14:15:
Aktuálne - dopravná nehoda dvoch kamiónov na D2 - AKTUALIZOVANÉ
Reklamna plocha
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zlate pastilky
Označenie inzercie
Bottom panel

© www.rescueonline.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na www.rescueonline.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign

HASICI V AKCII
Označenie inzercie