Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | Reportér 24

Begam Trnava
Označenie inzercie

ISSN 1338-0389   Dnes je 12. 11. 2019, meniny oslavuje: , zajtra RSS Export článkov
Top panel

Bezpečnosť je prvoradá. Prezentujú nám médiá situáciu v okolitých krajinách pravdivo?

Miloš Majko02. 08. 2015 20:33:37AKTUALITY
200

Ukrajina    Nemyslím si, že by som musel intenzitu a štýl svojho cestovania po rokoch publikovania cestopisov momentálne predstavovať. Ako každý človek, aj ja vnímam spravodajstvo ako našich TV tak tých zahraničných citlivo a to hlavne vo veciach, ktoré ma zaujímajú.

Cestujem naozaj pomerne hodne a hlavne cesty za posledné roky vzbudili pozornosť mnohých ľudí a  - dostal som veľa, veľa otázok práve na tému bezpečnosť a práve v súvislosti s destináciami, ktoré sú u nás zakorenené ako od základu nebezpečné. Niekedy názor ľudí pochádza z histórie, inokedy z počutia (väčšinou úplne neoverených a neserióznych zdrojov), no asi najviac z informácií sprostredkovaných médiami.

Expedícia  BALKÁN 2014  bola asi perličkou. Cestu vzhľadom na zvolenú trasu cez  Srbsko, Kosovo, Macedoniu, Albánsko a Bosnu a Hercegovinu vyhodnotili aj najbližší známi ako mimoriadne rizikovú. http://www.seredonline.sk/expedicia-balkan-2014/   Niektorí dokonca hovorili priamo o hazarde najmä preto, lebo sme ju absolvovali ako rodina, teda so šesť ročným synom. Výsledok - výborná expedícia po neskutočne poučnej trase cez mimoriadne zaujímavé krajiny. A bezpečnosť? Nuž, ako krajina ktorá si o sebe myslí mimoriadne veľa, máme čo dobiehať. 

Už dlhšiu dobu ma lákalo znovu len tak vybehnúť na Ukrajinu. V apríli som síce v rámci expedície  Modlavsko - Podnestersko - Ukrajina prešiel oblasť od Odessy po Izmail, teda popri Čiernom mori, no Zakarpatská časť Ukrajiny - to je územie, ktoré s nami priamo susedí. http://www.seredonline.sk/expedicia-moldavia-2015/

Iba nedávne udalosti v Mukačeve spustili aj u známych reči - už to je tu, vojna sa blíži. Podľa ich rečí - väčšina z nich žiaľ ďalej ako v Banskej Bystrici poťažne v Košiciach nikdy nebola - za hranicami sa nám preháňajú tanky a Donbas sa presúva takpovediac do našej predzhrádky...  Áno v Mukačeve sa strieľalo - rozmýšla však bežný človek kto, po kom a prečo strieľal? Alebo proste prijme streľbu ako fakt a vo svojej fantázii si ju premení na vojnu a z dôvodu vyššieho záujmu  kolegov v krčme Zakarpatskú Ukrajinu bez najmenšieho mrknutia okom premení na vojnovú zónu?

Pred minulým víkendom som si povedal - poďme sa na tú "vojnou zmietanú Ukrajinu" pozrieť osobne.

Auto sme naplnili bez problémov - záujem prevyšoval možnosti. Lívia, Dušan, Marek a ako inak - môj dnes už sedem ročný syn Denis a ja. Vyrazili sme z Bratislavy nočným autovlakom do Humenného (reportáž prinesiem neskôr) a následne už po vlastnej osi do Užhorodu. Ešte v ten deň do Mukačeva - nik nám neodtrhol hlavy, nik nás neobťažoval a kludne sme si pozreli ako mesto, tak hrad nad ním a večer do Vinohradiva. Dva nocľahy v 4* hoteli za sumu rovnajúcu sa obedu v našej reštaurácii a jeden deň kúpenie v soľných jazerách v Solotvine na Ukrajinsko-Rumunských hraniciach.

Predĺžený víkend ubehol až príliš rýchlo a z pondelka na utorok sme sa znovu autovlakom vracali domov.

Takže ako s tou bezpečnosťou?

Za prakticky štyri dni sme policajtov na Ukrajine videli  2 x a aj to na stanovišti pri hlavnej ceste, kde sú od čias bývalého Sovietskeho zväzu stále. Zato na ceste medzi Ubľou a Humenným sme tých našich počas asi hodinového presunu stretli 4 x. Ako inak, tí naši číhali na vodičov a vyberali pokuty... 

Počas celej cesty, nocľahov ani odstavenia auta  kdekoľvek v mestách sme nemali žiaden incident či konflikt a to s úplne nikým. Skúste však odstaviť auto s cudzou  ŠPZ viditelne plné batožiny v Bratislave pred ktorým koľvek nákupným centrom. Uvidíte, v akom stave ho nájdete po krátkom nákupe...

To, čo sa deje u nás nie je dobré a správne. Väčšina médií účelovo skresľuje situáciu v iných štátoch, čím mediálne chtiac-nechtiac robí zo Slovenska raj na Zemi. Nie je to pravda. Moje dlhoročné preukázateľné skúsenosti hovoria o niečom úplne inom. Neokradli ma ani v Kosove, ani v najchudobnejšej favele v Riu, ani v Albánsku - vlastne nikde v Ázii, Afrike a dokonca ani teraz na Ukrajine. Zato 4 x v Bratislave. Priatelia, na základe vlastných skúseností teda hodnotím Bratislavu ako najnebezpečnejšie mesto na svete. A to napriek tomu, že policajtov  som hustejšie ako v Bratislave zažil už iba na  demonštrácii v Taliansku a na Times Square v New Yorku - ale tam žije viac ľudí, ako na celom Slovensku. Čím to asi tak bude?  ;-)


Fotogaléria k článku:

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

Zobraziť všetky fotografie
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko


Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
›REGISTROVANÍ NICKOM‹
všetci

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Vyhľadávanie Posledné komentáre
KomentárChoseS 17-05-2015 20:25:42:
Dopravná nehoda nákladného vozidla a autobusu pri obci Tepličky
Komentármatias 20-04-2015 21:33:18:
Polícia zadržala dvojnásobného vraha odsúdeného na doživotie
Komentár 13-04-2015 18:42:02:
Návrh na podanie obžaloby
Komentárjh 04-04-2015 12:56:18:
Zásahy DHZO Pobedim pri odčerpávaní vody
Komentárredakcia 30-03-2015 20:26:08:
Vo večerných hodinách mala byť zastavená železničná doprava v Bytči - AKTUALIZOVANÉ
KomentárNa takéto veci by sa nemala používať hasičská technika. Je to iba vypočítavosť niektorých ľudí. Na takéto zásahy maju vodárne a kanalizacie špecialnu techniku /vozidlo CAK/, ale to by bolo potrebné zaplatiť. Keď sa niekomu doma upchá žumpa alebo kanalizác 31-03-2015 15:46:31:
Hasiči DHZO Pobedim na nedeľnom zásahu
Komentár 25-03-2015 21:13:58:
Dopravná nehoda pri Ružomberku
Komentár 04-03-2015 13:42:45:
Pri dopravnej nehode vyhasol život mladého vodiča
Komentárredakcia 13-02-2015 11:33:49:
Polícia žiada o pomoc pri zistení totožnosti neznámeho muža - AKTUALIZOVANÉ
Komentár 18-02-2015 16:14:15:
Aktuálne - dopravná nehoda dvoch kamiónov na D2 - AKTUALIZOVANÉ
Reklamna plocha
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zlate pastilky
Označenie inzercie
Bottom panel

© www.rescueonline.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na www.rescueonline.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign

HASICI V AKCII
Označenie inzercie