Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | Reportér 24

Begam Trnava
Označenie inzercie

ISSN 1338-0389   Dnes je 12. 11. 2019, meniny oslavuje: , zajtra RSS Export článkov
Top panel

Dozvedeli sme sa naozaj všetko o príčinách pádu vojenského špeciálu v Hejciach?

Miloš Majko19. 01. 2016 13:06:38AKTUALITY

Dnes je tomu 10 rokov, čo vojenský špeciál AN-24 našej armády vezúci domov z misie v Kosove desiatky vojakov narazilo do kopca Borsó v Maďarsku. Haváriu prežil jediný vojak - Martin Farkaš. 42 vojakov domov nedoletelo a to košické letisko mali už na dohľad.

Lietadlo havarovalo v podstate v pohraničnom úseku pri obci Hejce prakticky počas  klesania na pristátie. Bolo 19.30 hod. večer teda tma a pilot mal pristávať bez využitia prístrojov  na manuálne riadenie lietadla a narazil do kopca vysokého iba 747 metrov.

Asi tri dni dozadu, som sa bol osobne pozrieť na tomto mieste a môžem potvrdiť, že lietadlu k bezpečnému preletu ponad kopec chýbalo možno 10 či 15 výškových metrov. Aj dnes po desiatich rokoch je podľa stôp zanechaných v poraste evidentné odkiaľ lietadlo priletelo a kam teda bol smerovaný náraz. Poškodené stromy naveky zostanú pamiatkou na tento tragický let vojakov vracajúcich sa z mierovej misie.

Práve na toto okrúhle výročie sa dá predpokladať, že politici budú spomíňať a to aj priamo na mieste nešťastia. Je veľmi pravdepodobné, že aj za účasti pozostalých. Príčiny havárie podľa všetkého doteraz neboli zodpovedne objasnené, za nehodu má byť podľa výsledkov vyšetrovania vinný pilot / kapitá lietadla. Je skutočná pravda taká, ako je verejnosti prezentovaná? Bez dostatku informácií sa vo veci ťažko vyzná aj odborník, nie to ešte laik. Musí však občan za každú cenu prijať všetky závery prezentované politikmi, ktorí minimálne v teoretickej rovine môžu mať dôvod skutočnú pravdu zakrývať?

Aj po 10 rokoch je smrť 42 vojakov veľmi citlivou témou, no na mieste musí byť v prvom rade verejný záujem a tým nepochybne je pravda. Pravda za každú cenu a to aj za predpokladu, že by mohli byť spochybnené oficiálne stanovisko vyšetrovateľov - ak samozrejme nie je korektné, je zavádzajúce, alebo dokonca úplne nepravdivé.

Iba zopár dní späť sa na sociálnych sieťach objavilo video s osobným vyjadrením Ivana Katrinca, ktorý podľa jeho slov na základe tajnej správy Vojenského spravodajstva verejnosti ale aj orgánom činným v trestnom konaní ponúka inú verziu zodpovednosti za pád lietadla ako je tá oficiálna pochádzajúca z vyšetrovania prípadu.

Neprináleží nám hodnotiť, či má pravdu vyšetrovacia komisia a vláda SR, alebo Ivan Katrinec. Upozorniť však na fakt, že pravdu nemôžu mať obaja je povinnosťou médií a je už len na orgánoch činných v trestnom konaní, či závažná otázka položená Ivanom Katrincom v závere videa zostane trvale nezodpovedaná nielen verejnosti, ale aj pozostalým 42 vojakov a samotného pilota/kapitána lietadla.

 


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
›REGISTROVANÍ NICKOM‹
všetci

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Vyhľadávanie Posledné komentáre
KomentárChoseS 17-05-2015 20:25:42:
Dopravná nehoda nákladného vozidla a autobusu pri obci Tepličky
Komentármatias 20-04-2015 21:33:18:
Polícia zadržala dvojnásobného vraha odsúdeného na doživotie
Komentár 13-04-2015 18:42:02:
Návrh na podanie obžaloby
Komentárjh 04-04-2015 12:56:18:
Zásahy DHZO Pobedim pri odčerpávaní vody
Komentárredakcia 30-03-2015 20:26:08:
Vo večerných hodinách mala byť zastavená železničná doprava v Bytči - AKTUALIZOVANÉ
KomentárNa takéto veci by sa nemala používať hasičská technika. Je to iba vypočítavosť niektorých ľudí. Na takéto zásahy maju vodárne a kanalizacie špecialnu techniku /vozidlo CAK/, ale to by bolo potrebné zaplatiť. Keď sa niekomu doma upchá žumpa alebo kanalizác 31-03-2015 15:46:31:
Hasiči DHZO Pobedim na nedeľnom zásahu
Komentár 25-03-2015 21:13:58:
Dopravná nehoda pri Ružomberku
Komentár 04-03-2015 13:42:45:
Pri dopravnej nehode vyhasol život mladého vodiča
Komentárredakcia 13-02-2015 11:33:49:
Polícia žiada o pomoc pri zistení totožnosti neznámeho muža - AKTUALIZOVANÉ
Komentár 18-02-2015 16:14:15:
Aktuálne - dopravná nehoda dvoch kamiónov na D2 - AKTUALIZOVANÉ
Reklamna plocha
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zlate pastilky
Označenie inzercie
Bottom panel

© www.rescueonline.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na www.rescueonline.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign

HASICI V AKCII
Označenie inzercie