Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | Reportér 24

Begam Trnava
Označenie inzercie

ISSN 1338-0389   Dnes je 12. 11. 2019, meniny oslavuje: , zajtra RSS Export článkov
Top panel

Emócie a ignorovanie zákonov ani pri náhodnej smrti nie je riešením problému

Miloš Majko19. 06. 2017 13:31:21AKTUALITY

Víkendová streľba policajnej hliadky na vodiča osobného motorového vozidla, ktorý neuposlúchol výzvy policajtov na zastavenie, hlavne na sociálnych sieťach vyvolala širokú emotívnu diskusiu do veľkej miery ignorujúcu fakty a zákonné povinnosti ako hliadky PZ, tak samotného vodiča, teda účastníka cestnej premávky. Snáď až 90% diskutujúcich niekedy až mimoriadne primitívnym spôsobom odsudzuje zákrok policajtov bez toho, aby sa pozastavili nad úmyselným protizákonným konaním vodiča jazdiaceho bez vodičského oprávnenia, ktoré mu pre sústavné porušovanie predpisov malo byť PZ odobraté už tretí krát.

Áno, pri policajnom zákroku zomrel nevinný mladý človek, čo je tragédiou. Za neskutočnú chybu a ľahkovážnosť však považujem už sadnutie si detí do auta riadeného takýmto nezodpovedným a arogantným vodičom. Nezlyhali samotní mladí ľudia, resp. ich rodičia a nakoniec aj spoločnosť v prevencii a poučení detí o tom, s kým a kedy môžu sadnúť do auta?

Zatiaľ to vyzerá tak, že aj v tomto prípade rovnako ako pri korupcii začína byť veľká časť verejnosti akosi tolerantná k porušovateľom zákonov a základných etických a morálnych princípov a na druhej strane mimoriadne kritická k tým, ktorí tieto skutočne veľké problémy v spoločnosti v súlade so zákonmi krajiny riešia.

Zaujímavé je, že neskutočne kriticky sa na adresu policajtov vyjadrujú hlavne ľudia, ktorí nemajú predstavu, čo streľba na terč v kľude na strelnici, nieto ešte na pohyblivý cieľ  a v ostrej akcii obnáša. Samozrejme sa k veci "fundovane" vyjadrujú bez elementárnej znalosti príslušnej legislatívy. Pridávanie politického rozmeru problému ani nekomentujem.

V princípe však každá diskusia končí v momente, kedy tento druh diskutujúcich narazí na príspevok s otázkou, aký názor by zastávali, keby hliadka proti vodičovi nezakročila a on by svojou bezohladnou jazdou narazil napríklad do protiidúceho auta a v ňom by prišiel o život rovnako mladý človek, prípadne mamička s dieťaťom vezúca sa napr. na letisko či vracajúca sa z návštevy rodičov.

Zvykne sa hovoriť, že "po vojne je každý generálom".  Policajt (presne ako vodič) sa musel rozhodovať počas sekúnd a konať. Analytici, novinári, ale aj všeobecná verejnosť má na preberanie prípadu mesiace. Policajt nemal žiadne informácie ako sa vec skončí, dnes vieme presne čo a prečo dopadlo tak, ako dopadlo.

Osobne tvrdím, že ak nechceme, aby sa policajti pri protizákonnom konaní občanov "náhodou a zásadne" nepozerali inde, neodsudzujme ich na základe emócií s ignorovaním dôležitých faktov prípadu. Hlavne nie vtedy, keď konali oprávnene, podľa zákona a v záujme väčšiny slušných a zákony rešpektujúcich občanov.

Smrť mladého chlapca vo vozidle je skutočnou tragédiou. No nebolo by k nej dosť určite došlo, keby vodič konal tak, ako mu ukladá zákon, resp. keby zákon úmyselne neporušoval.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
›REGISTROVANÍ NICKOM‹
všetci

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Vyhľadávanie Posledné komentáre
KomentárChoseS 17-05-2015 20:25:42:
Dopravná nehoda nákladného vozidla a autobusu pri obci Tepličky
Komentármatias 20-04-2015 21:33:18:
Polícia zadržala dvojnásobného vraha odsúdeného na doživotie
Komentár 13-04-2015 18:42:02:
Návrh na podanie obžaloby
Komentárjh 04-04-2015 12:56:18:
Zásahy DHZO Pobedim pri odčerpávaní vody
Komentárredakcia 30-03-2015 20:26:08:
Vo večerných hodinách mala byť zastavená železničná doprava v Bytči - AKTUALIZOVANÉ
KomentárNa takéto veci by sa nemala používať hasičská technika. Je to iba vypočítavosť niektorých ľudí. Na takéto zásahy maju vodárne a kanalizacie špecialnu techniku /vozidlo CAK/, ale to by bolo potrebné zaplatiť. Keď sa niekomu doma upchá žumpa alebo kanalizác 31-03-2015 15:46:31:
Hasiči DHZO Pobedim na nedeľnom zásahu
Komentár 25-03-2015 21:13:58:
Dopravná nehoda pri Ružomberku
Komentár 04-03-2015 13:42:45:
Pri dopravnej nehode vyhasol život mladého vodiča
Komentárredakcia 13-02-2015 11:33:49:
Polícia žiada o pomoc pri zistení totožnosti neznámeho muža - AKTUALIZOVANÉ
Komentár 18-02-2015 16:14:15:
Aktuálne - dopravná nehoda dvoch kamiónov na D2 - AKTUALIZOVANÉ
Reklamna plocha
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zlate pastilky
Označenie inzercie
Bottom panel

© www.rescueonline.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na www.rescueonline.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign

HASICI V AKCII
Označenie inzercie