Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | Reportér 24

Begam Trnava
Označenie inzercie

ISSN 1338-0389   Dnes je 12. 11. 2019, meniny oslavuje: , zajtra RSS Export článkov
Top panel

Eurokomisárka Kristalina Georgieva ocenila pripravenosť Slovenska pomáhať pri katastrofách doma aj vo svete

159

MVSR |MM|  Slovensko je dobre pripravené, aby chránilo životy svojich občanov pri katastrofách a pomáhalo aj iným krajinám v prípade núdze. Po stretnutí s podpredsedom vlády a ministrom vnútra Robertom Kaliňákom to vyhlásila európska komisárka pre medzinárodnú spoluprácu, humanitárnu pomoc a krízové opatrenia Kristalina Georgieva, ktorá 23. novembra 2012 navštívila Slovenskú republiku.

Počas svojej návštevy sa eurokomisárka priamo v teréne oboznámila s možnosťami slovenských záchranárov zasiahnuť pri krízových udalostiach doma a vo svete. „Slovensko je jedna z tých členských krajín Európskej únie, ktorá prispieva najviac, keď je potreba prejaviť solidaritu,“ vyhlásila komisárka.

Slovenská republika sa aktívne zapája do poskytovania humanitárnej pomoci do zahraničia, či už formou materiálnej alebo priamej finančnej pomoci. Ministerstvo vnútra SR od roku 1999 do roku 2012 poskytlo zo svojich zásob materiálnu humanitárnu pomoc za viac ako sedem miliónov eur. Pri odstraňovaní následkov katastrof pomáhali v postihnutých oblastiach aj priamo slovenskí záchranári.

Kristalina Georgieva vyjadrila svoje uznanie tak profesionálnym, ako aj dobrovoľným záchranárom zo Slovenska. Spolu s Robertom Kaliňákom sa zároveň zhodli na potrebe podpory dobrovoľníctva u hasičských a záchranných zložiek. Žiadna členská krajina EÚ nie je podľa eurokomisárky tak bohatá, aby si mohla dovoliť držať taký počet hasičov a záchranárov, ako je potrebné v prípade naozajstného nešťastia. Rovnako sa vyjadril aj minister vnútra, podľa ktorého počet našich profesionálnych hasičov nie je dostatočný, aby boli schopní reagovať na všetky veľké pohromy a katastrofy. „Preto tu je priestor aj pre dobrovoľníkov,“ povedal minister vnútra. „Sú veľmi efektívni, ďaleko lacnejší ako štát,“ dodal. Robert Kaliňák pripomenul, že podpora rozvoja dobrovoľníctva je aj súčasťou programového vyhlásenia vlády SR.

V tejto súvislosti hovoril minister vnútra s eurokomisárkou aj o zámere vytvoriť Európsky dobrovoľnícky zbor pre humanitárnu pomoc, ktorý by mal byť pripravený pohotovo reagovať na krízové situácie kdekoľvek vo svete.

Európskej komisárke sa v Bratislave na nábreží Dunaja predviedli profesionálne zložky hasičov a záchranárov. Sledovať mohla prezentáciu mobilných kontrolných chemických laboratórií, prezentáciu vybudovania modulu núdzového ubytovania a jeho vybavenie pre 15 osôb, ako aj ukážky hasičskej techniky. V Trnave zas Dobrovoľné hasičské združenie POLE pripravilo prezentáciu špeciálnej zásahovej techniky určenej pre manažment katastrof, ako aj nácvik evakuácie detí základnej školy pri povodniach.

Počas návštevy na Slovensku sa eurokomisárka stretla aj s ministrom zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslavom Lajčákom a so zástupcami mimovládnych organizácií aktívnych v humanitárnej oblasti.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
›REGISTROVANÍ NICKOM‹
všetci

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Vyhľadávanie Posledné komentáre
KomentárChoseS 17-05-2015 20:25:42:
Dopravná nehoda nákladného vozidla a autobusu pri obci Tepličky
Komentármatias 20-04-2015 21:33:18:
Polícia zadržala dvojnásobného vraha odsúdeného na doživotie
Komentár 13-04-2015 18:42:02:
Návrh na podanie obžaloby
Komentárjh 04-04-2015 12:56:18:
Zásahy DHZO Pobedim pri odčerpávaní vody
Komentárredakcia 30-03-2015 20:26:08:
Vo večerných hodinách mala byť zastavená železničná doprava v Bytči - AKTUALIZOVANÉ
KomentárNa takéto veci by sa nemala používať hasičská technika. Je to iba vypočítavosť niektorých ľudí. Na takéto zásahy maju vodárne a kanalizacie špecialnu techniku /vozidlo CAK/, ale to by bolo potrebné zaplatiť. Keď sa niekomu doma upchá žumpa alebo kanalizác 31-03-2015 15:46:31:
Hasiči DHZO Pobedim na nedeľnom zásahu
Komentár 25-03-2015 21:13:58:
Dopravná nehoda pri Ružomberku
Komentár 04-03-2015 13:42:45:
Pri dopravnej nehode vyhasol život mladého vodiča
Komentárredakcia 13-02-2015 11:33:49:
Polícia žiada o pomoc pri zistení totožnosti neznámeho muža - AKTUALIZOVANÉ
Komentár 18-02-2015 16:14:15:
Aktuálne - dopravná nehoda dvoch kamiónov na D2 - AKTUALIZOVANÉ
Reklamna plocha
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zlate pastilky
Označenie inzercie
Bottom panel

© www.rescueonline.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na www.rescueonline.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign

HASICI V AKCII
Označenie inzercie