Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | Reportér 24

Begam Trnava
Označenie inzercie

ISSN 1338-0389   Dnes je 12. 11. 2019, meniny oslavuje: , zajtra RSS Export článkov
Top panel

RÚVZ (hygiena) nedisponuje kompetenciami vo vzťahu k fyzickej osobe žobrajúcej pred súkromnou prevádzkou

Miloš Majko06. 08. 2019 13:16:06AKTUALITY

Sereď | Nespokojná obyvateľka mesta nám do redakcie napísala  e-mail so žiadosťou o jeho uverejnenie v záujme hľadania riešenia  problému k spokojnosti väčšiny obyvateľov:

Dobry den. Neviem,ci sa to tu niekedy riesilo,ale pisem Vam ohladom pana"bezdomovca"pred obchodnym centrom Lidl Sereď. Dnes sa mi naskytla neprijemna situacia pred Lidlom. Chodime tam casto,ale po dnesnom dni to zvazim.Bola som aj s dcerkou(5r) v obchode a ako sme vychadzali,pan zacal po nas vykrikovat,preco sme mu nehodili peniaze a nadaval nam neviem do coho. Ludia ho obchadzali aj na nich vykrikoval neslusne slova. Dcerka sa bala a otacala,ze co sa deje. Nemam chut uz chodit do Lidlu,ked ho tam vidim este aj s jednym opilcom,ako vystavaju,piju,smrdi to tam okolo nic,samé mlaky pod nimi. Mame si chranit nase mesto! Otazka znie-ci neviete otvorit diskusiu ohladom pana bezdomovca pred Lidlom. Urcite by som nebola jedina,ktora ma k tomu vyhrady.....Alebo to riesit s Mestským uradom Sered. Dakujem."

E-mai pod ktorým je diskusia čitatelov, sme publikovali v článku tu: http://www.seredonline.sk/clanky/neprijemna-skusenost-s-bezdomovcom-po-nakupoch/

Pod článkom  sa zo strany čitateľov SOL objavila obšírna diskusia, v ktorej drvivá väčšina diskutujúcich stav popísaný autorkou e-mailu potvrdila. Niektorí z čitateľov navrhovali aj riešenia s tým, kto by mal problematiku riešiť.

Dnes sme telefonicky oslovili vedenie RÚVZ v Galante a z rozhovoru s MUDr. Ivetou Šulekovou, regionálnou hygieničkou vyplynulo nasledovné:

- RÚVZ vo vzťahu k fyzickým osobám v publikovanom kontexte nedisponuje žiadnymi kompetenciami.

- za to, koho na svojom pozemku strpí predajca, zodpovedá jeho vlastník

- v prípade možnosti dotyku nebalených potravín je povinnosťou prevádzkovateľa zabezpečiť ochranné pomôcky, aby sa zákazníci nebalených potravín voľnými rukami nedotýkali

- povinnosťou zákazníkov je ochranné pomôcky pri dotýkaní sa nebalených potravín (prehŕňaní sa napr. v rožkoch) používať.

- hepatitída typu B a C sa prenáša krvou a pohlavným stykom

- prenos iným spôsobom je možný u hepatitídy typu A - (pamätáme si zo školy, ide o tzv. chorobu špinavých rúk)

- - -

Z logiky veci vyplýva, že najoptimálnejším riešením daného problému je zákazníkmi kontaktovať vedenie predajne a na vzniknutý stav sa sťažovať. V prípade, že občanov obťažuje svojim chovaním, správaním či konaním, výzorom, oblečením, zápachom, pomočovaním sa pred vchodom a podobne, osoba nachádzajúca sa pravidelne na určitom mieste, občan má možnosť kontaktovať Mestskú políciu.

V prípade, že majú občania poznatky o prípadnej trestnej činnosti predmetnej osoby či osôb sú povinné svoje poznatky oznámiť orgánom činným v trestnom konaní a to buď osobne, písomne alebo telefonicky napr. na tiesňovej linke č. 158. Riešenie by mala hľadať aj samospráva a vedenie mesta, keďže ide o občana - bezdomovca nášho mesta.

Správne bolo v diskusii mnohými diskutujúcimi uvedené, že dotyčná osoba sa bude v predmetných priestoroch zdržiavať len dovtedy, pokým na to bude mať dôvod. Znamená to teda, že predmetnú osobu je dosť pravdepodobne možné z uvedeného priestoru dostať preč už tým, že mu ľudia nebudú dávať peniaze, čím pravdepodobne stratí motiváciu na uvedenom mieste sa zdržiavať.

Tým samozrejme nechceme povedať, že ľudia by nemali pomáhať iným v núdzi. Môžu tak však urobiť spôsobom, ktorý do veľkej miery garantuje, že peniaze nebudú zneužité na nákup alkoholu či drog. Cestou teda je napr. podpora charity, ktorá sa o podobné prípady stará.

Ide o tému naozaj citlivú a mnohí občania majú na ňu rôzne názory. V každom prípade považujeme za nevyhnutné na túto spoločensky dôležitú tému verejne diskutovať a hľadať riešenia, ktoré budú pre spoločnosť prospešné.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
›REGISTROVANÍ NICKOM‹
všetci

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Vyhľadávanie Posledné komentáre
KomentárChoseS 17-05-2015 20:25:42:
Dopravná nehoda nákladného vozidla a autobusu pri obci Tepličky
Komentármatias 20-04-2015 21:33:18:
Polícia zadržala dvojnásobného vraha odsúdeného na doživotie
Komentár 13-04-2015 18:42:02:
Návrh na podanie obžaloby
Komentárjh 04-04-2015 12:56:18:
Zásahy DHZO Pobedim pri odčerpávaní vody
Komentárredakcia 30-03-2015 20:26:08:
Vo večerných hodinách mala byť zastavená železničná doprava v Bytči - AKTUALIZOVANÉ
KomentárNa takéto veci by sa nemala používať hasičská technika. Je to iba vypočítavosť niektorých ľudí. Na takéto zásahy maju vodárne a kanalizacie špecialnu techniku /vozidlo CAK/, ale to by bolo potrebné zaplatiť. Keď sa niekomu doma upchá žumpa alebo kanalizác 31-03-2015 15:46:31:
Hasiči DHZO Pobedim na nedeľnom zásahu
Komentár 25-03-2015 21:13:58:
Dopravná nehoda pri Ružomberku
Komentár 04-03-2015 13:42:45:
Pri dopravnej nehode vyhasol život mladého vodiča
Komentárredakcia 13-02-2015 11:33:49:
Polícia žiada o pomoc pri zistení totožnosti neznámeho muža - AKTUALIZOVANÉ
Komentár 18-02-2015 16:14:15:
Aktuálne - dopravná nehoda dvoch kamiónov na D2 - AKTUALIZOVANÉ
Reklamna plocha
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zlate pastilky
Označenie inzercie
Bottom panel

© www.rescueonline.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na www.rescueonline.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign

HASICI V AKCII
Označenie inzercie