Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | Reportér 24

Begam Trnava
Označenie inzercie

ISSN 1338-0389   Dnes je 12. 11. 2019, meniny oslavuje: , zajtra RSS Export článkov
Top panel

Záchrana života i páchatelia vlámania zadržaní pri čine - dôvody pre medailu za obetavosť pre štyroch policajtov zo Serede

Miloš Majko06. 03. 2012 18:22:22POLÍCIA
200

Sereď   |    Včera o  13.30  hodine  minister  vnútra  SR  Daniel Lipšic  v obradnej sieni  MsÚ  vyznamenal štyroch mladých policajtov  OO PZ zo Serede za príkladné plnenie si povinností.

Pred  ministra  Daniela Lipšica sa včera  popoludní v slávnostných policajných rovnošatách postavili štyria mladí policajti  Obvodného oddelenia, ktorí boli za príkladné plnenie si povinností pri výkone služby odmenení  Medailou za obetavosť.  Zamestnankyňa  OO PZ pred ich priamym nadriadeným    kpt. Martinom Mlynárikom a zástupcami  OR PZ Galanta a  KR PZ  Trnava  prečítala  Rozkaz ministra vnútra  SR, ktorým boli udelené vyznamenania:

Personálny rozkaz ministra vnútra Slovenskej republiky

Medaila za obetavosť udelená podľa čl. 3 ods. 1 nariadenia Ministerstva vnútra SR č. 35/1998, nstržm. Andrisovi Martinovi v stálej štátnej službe vo funkcii referent Obvodného oddelenia Policajného zboru v Seredi odboru poriadkovej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Galante služobného úradu Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave.

Odôvodnenie:

  1. Za skutok:

Dňa 15.2.2012 bol nastržm. Martin Andris spolu s členom hliadky nstržm. Matúšom Suchým v skorých ranných hodinách vyslaný do objektu Potraviny Vančo v obci Sereď z dôvodu, že bolo signalizované jeho narušenie. Po príchode na miesto spozorovali, že z objektu unikajú dve osoby a začali ich prenasledovať. Jeden páchateľ utiekol a druhý bol zadržaný až po slovnej výzve a po štyroch varovných výstreloch do vzduchu. Pri jeho zadržaní museli byť použité aj donucovacie prostriedky. Páchateľ bol identifikovaný ako Peter S.

2. Za skutok:

Menovaný bol dňa 21.2.2012 počas výkonu štátnej služby v nočných hodinách spolu s nstržm. Tomášom Slížom vyslaný preveriť oznámenie, že v obci Šintava ohrozuje svojim konaním Daniel F. bývalú priateľku pred jej rodinným domom vykrikovaním a búchaním na okná. Príslušníci Policajného zboru po príchode na miesto našli pred bránou garáže rodinného domu obesenú osobu, v ktorej bol identifikovaný Daniel F. Okamžite zasiahli a menovaného, ktorý bol v stave bezvedomia, vyslobodili zo škrtiaceho kábla. Oživovali ho a udržiavali pri živote až do príchodu rýchlej zdravotnej pomoci. Službukonajúci lekár konštatoval, že zdravotný stav občana bol stabilizovaný vďaka pomoci príslušníkov PZ.

Uvedenými skutkami nstržm. Martin Andris bez ohľadu na ohrozenie vlastného života vzorne reprezentoval Policajný zbor.

 

Medaila za obetavosť udelená podľa čl. 3 ods. 1 nariadenia Ministerstva vnútra SR č. 35/1998, nstržm. Suchému Matúšovi, v stálej štátnej službe vo funkcii referent Obvodného oddelenia Policajného zboru v Seredi odboru poriadkovej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Galante služobného úradu Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave.

Odôvodnenie:

  1. Za skutok:

Dňa 15.2.2012 bol nstržm. Matúš Suchý spolu s členom hliadky nstržm. Martinom Andrisom v skorých ranných hodinách vyslaný do objektu Potraviny Vančo v obci Sereď z dôvodu, že bolo signalizované jeho narušenie. Po príchode na miesto spozorovali, že z objektu unikajú dve osoby a začali ich prenasledovať. Jeden páchateľ utiekol a druhý bol zadržaný až po slovnej výzve a po štyroch varovných výstreloch do vzduchu. Pri jeho zadržaní  museli byť použité aj donucovacie prostriedky. Páchateľ bol identifikovaný ako Peter S.

2. Za skutok:

Dňa 28.9.2012 v nočných hodinách vo výkone služby bol menovaný spolu s nstržm. Romanom Vaškom vyslaný k rodinnému domu v Seredi, kde páchateľ Jozef V. polial vo dvore dve autá horľavinou a následne ich podpálil. Uvedení policajti po príchode na miesto činu okamžite odtlačili jedno, ešte slabo horiace vozidlo do bezpečnej vzdialenosti. Až do príchodu príslušníkov Hasičského a záchranného zboru sa ho snažili hasiť. Zabránili tak vzniku väčších škôd na majetku.

Uvedenými skutkami nstržm. Matúš Suchý bez ohľadu na ohrozenie vlastného života vzorne reprezentoval Policajný vzor.

 

Medaila za obetavosť udelená podľa čl. 3 ods. 1 nariadenia Ministerstva vnútra SR č. 35/1998, nstržm. Vaškovi Romanovi, v stálej štátnej službe vo funkcii referent Obvodného oddelenia Policajného zboru v Seredi odboru poriadkovej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Galante služobného úradu Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave.

Odôvodnenie:

Dňa 28.9.2012 v nočných hodinách vo výkone služby bol menovaný spolu s nstržm. Matúšom Suchým vyslaný k rodinnému domu v Seredi, kde páchateľ Jozef V. polial vo dvore dve autá hoľavinou a následne ich podpálil. Uvedení policajti po príchode na miesto činu okamžite odtlačili jedno, ešte slabo horiace vozidlo do bezpečnej vzdialenosti. Až do príchodu príslušníkov Hasičského a záchranného zboru sa ho snažili hasiť. Zabránili tak vzniku väčších škôd na majetku.

Nstržm. Roman Vaško svojim konaním vzorne reprezentoval Policajný zbor bez ohľadu na ohrozenie vlastného života.

 

Medaila za obetavosť udelená podľa čl. 3 ods. 1 nariadenia Ministerstva vnútra SR č. 35/1998, nstržm. Slížovi Tomášovi, v stálej štátnej službe vo funkcii referent s územnou a objektovou zodpovednosťou Obvodného oddelenia Policajného zboru v Seredi odboru poriadkovej polície Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Galante služobného úradu Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Trnave.

Odôvodnenie:

Menovaný bol dňa 21.2.2012 počas výkonu štátnej služby v nočných hodinách spolu s nstržm. Martinom Andrisom vyslaný preveriť oznámenie, že v obci Šintava ohrozuje svojim konaním Daniel F. bývalú priateľku pred jej rodinným domom vykrikovaním a búchaním na okná. Príslušníci Policajného zboru po príchode na miesto našli pred bránou garáže rodinného domu obesenú osobu, v ktorej bol identifikovaný Daniel F. Okamžite zasiahli a menovaného, ktorý bol v stave bezvedomia, vyslobodili zo škrtiaceho kábla. Oživovali ho a udržiavali pri živote až do príchodu rýchlej zdravotnej pomoci. Službukonajúci lekár konštatoval, že zdravotný stav občana bol stabilizovaný vďaka pomoci príslušníkov PZ.

Nstržm. Tomáš Slíž svojim konaním prejavil statočnosť pri záchrane ľudského života bez ohľadu na ohrozenie vlastného.

 

Prakticky denne sa v novinách stretávame so správami, v ktorých je policajná práca spomínaná najmä v súvislosti s trestnou činnosťou, ktorú v súlade so zákonmi policajti majú za úlohu potláčať. Policajný zbor je vo všeobecnosti občanmi vnímaný ako zložka represívna a málokto má skutočný prehľad o bežnej práci policajtov. Potrebu ich profesionálneho správania sa a vykonávania služobných zákrokov si väčšinou uvedomíme, až keď s policajtami prídeme do osobného kontaktu. Mnohokrát v situáciách, kedy sme obeťami trestnej činnosti, či sa nachádzame v tiesni. Mnohokrát vtedy, keď my plní emócií môžeme jednať aj unáhlemne či skratovo, no od nich  - a to i od policajtov skutočne mladých, vyžadujeme maximálnu úroveň a profesionalitu. Treba povedať že právom. A zároveň treba pripomenúť, že ešte pred necelými dvomi rokmi  by sme v práci  OO PZ Sereď pozitíva hľadali asi ťažko. Tí, ktorí mali osobné skúsenosti, vedia o čom hovorím...

A to bol dôvod na zmeny. Zmeny vo vedení  oddelenia i v prístupe samotných policajtov k tým, ktorí v núdzi s ich pomocou počítajú.

Zmeny boli sľúbené a zmeny aj nastali. Ešte minulý rok som jednu podstatnú zaznamenal aj ja osobne. Pozorní čitatelia  SOL si iste pamätajú na materiál uverejnený pod názvom: "Z negatívneho je potrebné poučiť sa a pozitívne si zaslúži pochvalu"  http://www.seredonline.sk/clanky/z-negativneho-je-potrebne-poucit-sa-a-pozitivne-si-zasluzi-pochvalu/   Až dodatočne som sa dozvedel, kto bol v hliadke a to až v súvislosti s prípadom podpálenia áut vo dvore  Ľuboša Kyselého. Aj tam zasahovali  včera vyznamenaní policajti a aj tam ich prvoradým cieľom bola ochrana zdravia a majetku poškodeného občana. O prípade sme písali v článku:  "Poslanec MsZ Ľ.Kyselý k udalostiam uplynulého týždňa - VIDEO"   http://www.seredonline.sk/clanky/poslanec-msz-kysely-k-udalostiam-uplynuleho-tyzdna-video/

Ako vo svojom príhovore povedal Daniel Lipšic, určite by sa podobne zachovali aj iní policajti, no títo mali možnosť svoju odvahu preukázať aj v praxi. A to hneď niekoľko krát. Dokonca aj pri tom najšľachetnejšom - záchrane ľudského života.  Aj o tomto prípade sa už čitatelia  SOL z našich novín mali možnosť dozvedieť a to v článku:  "Sereďskí policajti zachránili ľudský život"   http://www.seredonline.sk/clanky/zasluhou-dvoch-policajtov-bol-zachraneny-jeden-ludsky-zivot/

No a nakoniec iba nedávno publikovaný úspech nočnej hliadky, kedy opätovne vyznamenaní policajti  zadržali páchateľov  vlámania do súkromného objektu. Jeden z policajtov pri služobnom zákroku na zladovatelej komunikácii utrpel úraz, zlomeninu ruky. Páchateľov však napriek tomu spolu s kolegom zadržali a to za použitia hrozby streľbou zo služobnej zbrane. Iste si spomeniete na článok:  "Úspech nočnej hliadky OO PZ Sereď"  http://www.seredonline.sk/clanky/uspech-nocnej-hliadky-oo-pz-sered/

Nuž, neviem či to je dosť alebo málo. Som si však istý, že minimálne títo mladí policajti  OO PZ  verejnosti svojim konaním jednoznačne dokázali, že občania sa na  Policajný zbor môžu v krízových situáciách prinášaných životom  spoľahnúť.

V mene redakcie  SOL policajtom OO PZ prajeme veľa ďalších  úspechov a spokojných občanov.


Fotogaléria k článku:

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

Zobraziť všetky fotografie
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko

Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
›REGISTROVANÍ NICKOM‹
všetci
| 02-08-2013 10:47:39
svine
| 02-08-2013 10:47:07
hahah

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Vyhľadávanie Posledné komentáre
KomentárChoseS 17-05-2015 20:25:42:
Dopravná nehoda nákladného vozidla a autobusu pri obci Tepličky
Komentármatias 20-04-2015 21:33:18:
Polícia zadržala dvojnásobného vraha odsúdeného na doživotie
Komentár 13-04-2015 18:42:02:
Návrh na podanie obžaloby
Komentárjh 04-04-2015 12:56:18:
Zásahy DHZO Pobedim pri odčerpávaní vody
Komentárredakcia 30-03-2015 20:26:08:
Vo večerných hodinách mala byť zastavená železničná doprava v Bytči - AKTUALIZOVANÉ
KomentárNa takéto veci by sa nemala používať hasičská technika. Je to iba vypočítavosť niektorých ľudí. Na takéto zásahy maju vodárne a kanalizacie špecialnu techniku /vozidlo CAK/, ale to by bolo potrebné zaplatiť. Keď sa niekomu doma upchá žumpa alebo kanalizác 31-03-2015 15:46:31:
Hasiči DHZO Pobedim na nedeľnom zásahu
Komentár 25-03-2015 21:13:58:
Dopravná nehoda pri Ružomberku
Komentár 04-03-2015 13:42:45:
Pri dopravnej nehode vyhasol život mladého vodiča
Komentárredakcia 13-02-2015 11:33:49:
Polícia žiada o pomoc pri zistení totožnosti neznámeho muža - AKTUALIZOVANÉ
Komentár 18-02-2015 16:14:15:
Aktuálne - dopravná nehoda dvoch kamiónov na D2 - AKTUALIZOVANÉ
Reklamna plocha
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zlate pastilky
Označenie inzercie
Bottom panel

© www.rescueonline.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na www.rescueonline.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign

HASICI V AKCII
Označenie inzercie