Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | Reportér 24

Begam Trnava
Označenie inzercie

ISSN 1338-0389   Dnes je 12. 11. 2019, meniny oslavuje: , zajtra RSS Export článkov
Top panel

Život neobyčajne obyčajnej : tak sa volá knižka, ktorú napísala nedávno zosnulá Mirka Čmaradová

Monika Majková02. 07. 2013 16:02:57Rozhovory
226

Iveta Tóthová | Mirku Čmaradovú netreba našim čitateľom zvlášť predstavovať. Kto sledoval jej osud, určite vie o koho sa jedná. Mladé dievča, ktoré malo život pred sebou no zákerná choroba si vybrala svoju daň. Mirka zomrela 6. februára 2013 vo veku 15 rokov.

Mirka počas svojho krátkeho života veľa písala. Básne, poviedky, úvahy. Po jej smrti sa jej mama Eva Čmaradová rozhodla jej tvorbu pozbierať a vydať Mirke knihu. Tá v týchto dňoch uzrela svetlo sveta a my sme sa s Mirkinou mamou o nej porozprávali :

Evka, málokto vie, že tvoja dcérka, ktorá nedávno zomrela písala básne a rôzne úvahy. Ty si sa po jej smrti rozhodla všetku jej tvorbu zozbierať a vydať knižku. Ako to teda bolo s Mirkou a jej talentom?

Mirka bola taká poetická duša. Veľa čítala a mala bohatú slovnú zásobu a aj fantáziu. Zopár vecí napísala ešte keď bola zdravá. A keď ochorela, najskôr sa s tým nevedela zmieriť ale keď sa so svojou chorobou stotožnila tak písala. Do svojich básní vkladala svoje myšlienky, pocity ale nepísala iba básne ale aj rôzne úvahy, proste čo ju napadlo. Dokonca chcela napísať aj knihu – román. Aj s tým začala ale zostalo to nedokončené.

Ako si spomínala počas života bola Mirka na tému jej básni veľmi skromná. Dá sa povedať, že neverila, že jej tvorba je dobrá a súca na knihu ?

To by som netvrdila, pretože túžila po tom, že v budúcnosti bude písať. Podľa týchto kritérií si vyberala aj strednú školu. Veľakrát sa ma pýtala či by mohla vydať knihu aj keď ešte nie je dospelá. Tak veľmi som ju v tom chcela podporovať. Aj v nemocnici ju v tom lekári a psychológovia podporovali ale v tom čase si neželala, aby sa jej malé dielka zverejňovali. Písala si len tak sama pre seba, dokonca mala svoj vlastný blog na internete. Tam zverejnila svoje dielka. Bola som na ňu hrdá.

My sme sa na túto tému v minulosti rozprávali, vtedy si mi povedala, že až po smrti si zistila aká bola Mirka úžasný človek. Povedz čo ťa na nej, až keď tu už nebola, prekvapilo?

Čo ma prekvapilo? Aká vedela byť vnímavá. Hoc bola ešte dieťa, premýšľala ako dospelá. Presvedčila ma o tom hlavne v tých básňach, ktoré napísala. Veľa ľudí, ktorí to čítali, mi povedali, že tomu ani nerozumejú. Niektoré veci sú napísané dosť komplikovane. Ja...čím viac to čítam, tým viac nachádzam v tom zmysel. A hlavne, myslím, že viem, čo tým chcela povedať. Ale som rada, že bola taká aká bola. Zostali nám po nej nielen verše básní a úvahy ale aj stovky fotografií s kamarátkami ale aj prírodu, zvieratá, hlavne psa u jej babky, ten bol jej miláčikom. Veď o ňom písala aj v knihe. Vyznávala k nemu lásku, ako často nevyznáme ani človeku. Ale píše tam pravdivo, pretože pes dáva lásku nezištne a je nekonečne verný, čo sa často o ľuďoch nedá povedať.

Knižka je na svete...ako sa rodila ?

Najskôr by som rada pripomenula, že Mirka nič nerobila len tak....Všetko malo svoj význam. A pred každou operáciou napísala závet, čo komu odkazuje, ak by sa s ňou niečo stalo. A v jednom z nich bolo aj to, že ak by sa s ňou niečo stalo, tak by si želala, aby sme jej diela vydali, aby sa o nej ľudia dozvedeli, aspoň tí, ktorí ju poznajú. Preto som to pokladala za svoju povinnosť dať jej tvorbu dohromady. Niečo som našla na jej blogu, ale veľa vecí mala popísaných na papieri alebo v počítači či notebooku, ktorý sme nosili počas liečby do nemocnice. Keď som si sadla k tomu, aby som všetko skompletizovala, pretieklo more sĺz, pretože sa mi vybavovali rôzne súvislosti. Ďakujem všetkým priateľom, známym a rodine, ktorí nám dodávali silu a odvahu, aby sme mohli uskutočniť Mirkin sen. Takisto chalanom z tlačiarne Petit, ktorí všetko dotiahli do konca. Srdečne ďakujem.

Ako sa knižka volá ?

Volá sa Život neobyčajne obyčajnej.

Prečo si vybrala práve tento názov ?

Názov som vybrala podľa jednej jej básne s názvom Myseľ neobyčajne obyčajnej, iba som to trošku pozmenila, pretože názov vystihuje presne to, aká Mirka bola. Bola obyčajné dievča ale zárovaň bola neobyčajná, čo vyjadrovala tým, ako sa správala a nielen počas choroby ale aj keď ešte bola zdravá. Vedela byť kamarátkou, psychologičkou, vedela počúvať aj poradiť, zastávala si slabších, vedela sa aj pobiť za spravodlivosť. A hlavne, bola otvorená, ako sa hovorí, čo na srdci, to na jazyku. To jej zostalo do poslednej chvíle jej krátkeho života a aj v nemocnici si ju za to vážili.

Skús v skratke povedať, aká tá knižka je a čo všetko v nej nájdeme ?

Ako som už v úvode spomínala, v knižke sú Miirkine básne ale aj úvahy o živote, o tom, ako sa cítila v danej chvíli, po čom túžila. Je to knižka plná emócií, výčitiek, otázok. V knihe je aj zopár fotografií. Niektoré z nich ona sama fotila, na niektorých je ona sama či s kamarátkami a niektoré sú z jej súkromného albumu, jej obľúbené. V úvode knihy je nedopísaný text. Mirka začala opisovať jej životný príbeh, resp. priebeh choroby ale neviem z akého dôvodu to nedopísala. Dovolila som si popísať celý priebeh choroby, až do konca. Veď posúďte sami. Kniha je útla, ale obsahom je bohatá, teda aspoň pre mňa.

Evka podľa reakcií, vydanie tejto knižky potešilo mnoho ľudí, kde si ju teda môžu zakúpiť ?

Veľa kníh sme predali osobne ale ak by mal niekto záujem zakúpiť si ju, je v predaji v Seredi v stávkovej kancelárii Niké na ul M.R.Štefánika u p. Pettingera. Ale v najbližších dňoch bude v predaji aj na internete, ale to neviem či môžem reklamovať.

Evka, ďakujem za rozhovor.


 


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
›REGISTROVANÍ NICKOM‹
všetci
| 19-10-2014 08:42:41
chudatko mala to tazke

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Vyhľadávanie Posledné komentáre
KomentárChoseS 17-05-2015 20:25:42:
Dopravná nehoda nákladného vozidla a autobusu pri obci Tepličky
Komentármatias 20-04-2015 21:33:18:
Polícia zadržala dvojnásobného vraha odsúdeného na doživotie
Komentár 13-04-2015 18:42:02:
Návrh na podanie obžaloby
Komentárjh 04-04-2015 12:56:18:
Zásahy DHZO Pobedim pri odčerpávaní vody
Komentárredakcia 30-03-2015 20:26:08:
Vo večerných hodinách mala byť zastavená železničná doprava v Bytči - AKTUALIZOVANÉ
KomentárNa takéto veci by sa nemala používať hasičská technika. Je to iba vypočítavosť niektorých ľudí. Na takéto zásahy maju vodárne a kanalizacie špecialnu techniku /vozidlo CAK/, ale to by bolo potrebné zaplatiť. Keď sa niekomu doma upchá žumpa alebo kanalizác 31-03-2015 15:46:31:
Hasiči DHZO Pobedim na nedeľnom zásahu
Komentár 25-03-2015 21:13:58:
Dopravná nehoda pri Ružomberku
Komentár 04-03-2015 13:42:45:
Pri dopravnej nehode vyhasol život mladého vodiča
Komentárredakcia 13-02-2015 11:33:49:
Polícia žiada o pomoc pri zistení totožnosti neznámeho muža - AKTUALIZOVANÉ
Komentár 18-02-2015 16:14:15:
Aktuálne - dopravná nehoda dvoch kamiónov na D2 - AKTUALIZOVANÉ
Reklamna plocha
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zlate pastilky
Označenie inzercie
Bottom panel

© www.rescueonline.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na www.rescueonline.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign

HASICI V AKCII
Označenie inzercie