Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | Reportér 24

Begam Trnava
Označenie inzercie

ISSN 1338-0389   Dnes je 12. 11. 2019, meniny oslavuje: , zajtra RSS Export článkov
Top panel

Zlatý záchranársky kríž za rok 2015

159

Vo štvrtok 21. apríla 2016 sa v priestoroch historickej budovy Opery SND v Bratislave stretli najlepší záchranári z celého Slovenska spoločne s hrdinami laických záchranných akcií na slávnostnom podujatí Zlatý záchranársky kríž za rok 2015. Poslaním projektu je hľadať a oceniť výnimočné, profesionálne zvládnuté zásahy hasičov, zdravotníkov, vojakov, policajtov a iných zložiek integrovaného záchranného systému, dobrovoľníkov aj profesionálov, rovnako ako obetavé činy prvej pomoci laikov – detí aj dospelých. Odborná porota zložená z predstaviteľov všetkých zložiek Integrovaného záchranného systému hodnotila výnimočné činy profesionálnych záchranárov i laikov.
Ocenenie v kategórii "Záchranársky čin laickej verejnosti" získal Marián Juhász, ktorý v novembri minulého roka spolu so svojím synom zachránil z horiacej drevenice v Klokočove 5 osôb, z ktorých 2 boli deti.
Tento rok sa na Zlatom záchranárskom kríži prvýkrát udeľovalo ocenenie v kategórii "Záchranársky čin laickej verejnosti - deti". Odniesla si ho statočná Natália Gavláková z Oščadnice, ktorá 20. júna 2015 zavolala na tiesňovú linku 155 z dôvodu, že jej otec spadol zo strechy a napichol sa na plot. 12 – ročná Natália sa riadila pokynmi operátorky, poskytla otcovi prvú pomoc a až do príchodu záchrannej zdravotnej služby s ním aktívne komunikovala.
V kategórii "Záchranársky čin profesionálov jednotlivcov" bola ocenená operátorka záchrannej zdravotnej služby Lenka Vojtková z krajského operačného strediska ZZS v Žiline, ktorá komunikovala so spomínanou Natáliou Gavlákovou. Operátorka po získaní dostatočných relevantných informácií bezodkladne a presne vydávala pokyny na vykonanie prvej pomoci a podporovala Natáliu - prostredníctvom ktorej overovala stav jej otca až do príchodu ZZS.
„Záchranársky čin profesionálov jednotlivcov“ bol udelený aj Petrovi Sobotovi z Okresného riaditeľstva HaZZ v Prievidzi, ktorý si v čase svojho osobného voľna všimol nevládnu osobu ležiacu na autobusovej zastávke. Niekoľko desiatok minút až do príchodu ZZS vykonával resuscitáciu s masážou srdca, kontroloval životné funkcie postihnutého a vďaka jeho bezodkladnej pomoci a duchaprítomnosti sa postihnutého podarilo zachrániť.
Čestné uznanie patrí Petrovi Novysedlákovi a Martinovi Jurovi z KR PZ v Prešove, ktorí pri požiari bytovky na Šrobárovej ulici v Prešove zo zadymeného bytu pred príchodom hasičov evakuovali 2 dospelé osoby a 2 deti, ktorým hrozilo silné nadýchanie splodín horenia.
Ocenenie v kategórii "Záchranársky čin profesionálneho kolektívu" získali hasiči z Krajského riaditeľstva HaZZ v Trenčíne, policajti z Krajského riaditeľstva PZ v Trenčíne, zdravotní záchranári z posádok rýchlej zdravotníckej a rýchlej lekárskej pomoci - RLP Dubnica, RZP Beluša a RLP Púchov a členovia Dobrovoľných hasičských zborov obcí Červený Kameň a Mikušovce za komplikovaný zásah pri Červenom Kameni. Koncom augusta tu došlo k zrážke a následnému pádu dvoch lietadiel Let L410 Turbolet. Táto letecká tragédia si vyžiadala 7 ľudských životov. Z celkového počtu 38 ľudí na palubách oboch lietadiel neprežili 3 parašutisti a 4 piloti. Z 31 zachránených parašutistov bolo 6 parašutistov zranených.
V rovnakej kategórii získali ocenenie Jakub Koštek a Milan Szabó z profesionálneho kolektívu ZZS Falck v Malackách. Zdravotníci riskovali vlastný život pri resuscitácii osoby, ktorá bola zasiahnutá trakčným vedením. Zásah bol veľmi nebezpečný z dôvodu, že sa oživovanie vykonávalo na otvorenom nákladnom vagóne naplnenom pieskom, cca. 1,5 m pod elektrickým vedením.
Cenu za "Výnimočný prínos pre záchranárstvo" získal profesor Anton Osvald, ktorý pôsobí na Fakulte bezpečnostného inžinierstva Žilinskej univerzity v Žiline. Je autorom a spoluautorom 1 vysokoškolskej učebnice, 11 vedeckých monografií, 4 učebných textov, 15 vedeckých prác v zahraničných vedeckých časopisoch, 20 v domácich vedeckých časopisoch a 92 príspevkov na medzinárodných vedeckých a odborných konferenciách. Gestoruje, vedie prednášky, semináre, konzultácie a zároveň je garantom študijného programu „Protipožiarna ochrana a bezpečnosť“ na doktorandskom stupni štúdia.
Cenu "Rescue report za kreatívny prístup k osvete a vzdelávaniu" bol udelený projektu "ETC – edukačná pomôcka Macko Miško“. Vďaka tomuto unikátnemu projektu sa stovky detí na celom Slovensku úspešne učia základy prvej pomoci, vrátane kardiopulmonálnej resuscitácie, a to prostredníctvom plyšového medveďa Miška so zabudovanou zvukovou nahrávkou. Tá po aktivovaní vydáva povely, ako správne oživovať.

Foto: HaZZ

 

Zdroj: FB Prezídium HaZZ


Fotogaléria k článku:

159
Autor: HaZZ
159
Autor: HaZZ
159
Autor: HaZZ

Zobraziť všetky fotografie
159
Autor: HaZZ
159
Autor: HaZZ
159
Autor: HaZZ

159
Autor: HaZZ
159
Autor: HaZZ
159
Autor: HaZZ

159
Autor: HaZZ

Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
›REGISTROVANÍ NICKOM‹
všetci

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Vyhľadávanie Posledné komentáre
KomentárChoseS 17-05-2015 20:25:42:
Dopravná nehoda nákladného vozidla a autobusu pri obci Tepličky
Komentármatias 20-04-2015 21:33:18:
Polícia zadržala dvojnásobného vraha odsúdeného na doživotie
Komentár 13-04-2015 18:42:02:
Návrh na podanie obžaloby
Komentárjh 04-04-2015 12:56:18:
Zásahy DHZO Pobedim pri odčerpávaní vody
Komentárredakcia 30-03-2015 20:26:08:
Vo večerných hodinách mala byť zastavená železničná doprava v Bytči - AKTUALIZOVANÉ
KomentárNa takéto veci by sa nemala používať hasičská technika. Je to iba vypočítavosť niektorých ľudí. Na takéto zásahy maju vodárne a kanalizacie špecialnu techniku /vozidlo CAK/, ale to by bolo potrebné zaplatiť. Keď sa niekomu doma upchá žumpa alebo kanalizác 31-03-2015 15:46:31:
Hasiči DHZO Pobedim na nedeľnom zásahu
Komentár 25-03-2015 21:13:58:
Dopravná nehoda pri Ružomberku
Komentár 04-03-2015 13:42:45:
Pri dopravnej nehode vyhasol život mladého vodiča
Komentárredakcia 13-02-2015 11:33:49:
Polícia žiada o pomoc pri zistení totožnosti neznámeho muža - AKTUALIZOVANÉ
Komentár 18-02-2015 16:14:15:
Aktuálne - dopravná nehoda dvoch kamiónov na D2 - AKTUALIZOVANÉ
Reklamna plocha
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zlate pastilky
Označenie inzercie
Bottom panel

© www.rescueonline.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na www.rescueonline.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign

HASICI V AKCII
Označenie inzercie